In uitvoering

< Terug naar homepage

Artwalks Beeldenroute (in uitvoering)

Met de Art Walks realiseert Tilburg een lang gekoesterde droom om de bezoekers van de musea op een kunstzinnige en verrassende manier de route vanaf het station naar de musea te laten ‘beleven’. Het is daarmee ook een eerste kennismaking met de eigenheid van de stad en uitvloeisel van het beleid “Uitnodigen, Uitlichten & Uitleggen”

Het Art Walks concept bestaat uit drie elementen. De verhalenroute is de eerste die opgeleverd is. De avonturenroute is de meest flexibele van de in totaal drie routes die zijn voorgesteld en kan opgepakt worden wanneer we denken dat dit nodig is.

In dit voorstel een aanpak over hoe we de beeldenroute (de derde) vorm, inhoud en verleiding kunnen geven zodanig dat het een (inter-)nationale ambitie uitspreekt en toch de typisch Tilburgse mentaliteit weerspiegelt.

Door het maken van de Art Walks Tilburg verhalenroute in Theresia en bij Tilburg CS (2016-2018), spraken we met een grote groep Tilburgers. Een zeer diverse club mensen wat betreft: geslacht, leeftijd, achtergrond, beroep, hobby’s, doelen en dromen. Wat ons telkens opviel in dit amalgaan van mensen en karakters, was een optimistische 'do it yourself attitude'. Een grote zelfredzaamheid met een vleugje anarchisme. Mensen met een ondernemende en tegelijkertijd sociale houding, die niet wachten op hulp of goedkeuring van buitenaf, maar liever zelf aan de slag gaan. We denken dan o.a. aan Poels Pollepel, Kunstmaan, Maria Goretti en zelfs aan de Tilburg Trappers. 

Daarnaast waren deze Tilburgers open, gastvrij, praatgraag, bescheiden, maar vooral trots: op hun achtergrond, geschiedenis en wijk. De Tilburger presenteerde zich aan ons als een actieve doorzetter, wars van conventies; humoristisch, eigenwijs en autonoom. Een woord dat tijdens de vele gesprekken bij ons bleef rondzoemen was: 'Tegendraads'. De makkelijke weg is voor de Tilburger niet interessant; een pad dat al klaarligt en het gevoel geeft in het gelid te moeten blijven. De Tilburger die wij hebben leren kennen creëert liever zijn eigen olifantenpaadjes, vastberaden, met vertrouwen in eigen intuïtie en visie. Deze tegendraadsheid vormt de kern van onze visie voor de Beeldenroute. 

Daarom hopen we dat de Tilburgers met hun tegendraadsheid willen meedenken en mede-eigenaar van het kunstproject willen worden. We willen draagvlak creëren door de kunstwerken te laten aansluiten bij de mensen; bij de bewoners, de lokale kunstenaars en de initiatieven. En niet andersom, wat veelal gebeurt – helaas ook in de kunst - volgens het top-down-principe. Wij zoeken juist de lokale olifantenpaadjes waarin ook de kunst de tegendraadse rol kan spelen die zo eigen is aan kunst. En niet alleen door de kunst zelf, maar ook door de plaatsing van de kunstwerken op onconventionele plekken en manieren: op balkons en daken, aan gevels en in voortuinen. Kunst die door vorm en plaatsing verbaast; op het verkeerde been zet; je anders laat kijken en lopen: kunst die net als de mensen wars is van conventies.

Wij raden aan deze lijn ook door te zetten met een grotere internationale ambitie. Zodra kunst wordt ingezet als onaantastbare zetstukken van gemeentelijk beleid, verlies je juist de bewoners die er elke dag langslopen en -fietsen. Dan vervalt kunst in zijn elitaire rol: het komt van ver, het is groot, duur, opvallend en bijna niemand heeft er iets mee of begrijpt het. Het lijkt ons vele malen passender om bijvoorbeeld een lokale groep enthousiaste ambassadeurs van de kunst aan je te binden en mee te nemen in een dergelijk proces. Op deze manier kunnen de toekomstige kunstwerken aarden in de buurt en blijven ze geen ‘fremdkörper’.

Alle projecten uit de categorie "in uitvoering"