, ,

Uitkijktoren: stem op je favoriete ontwerp

Nu de kunstenaars en architecten met hun ontwerpen bekend zijn is het tijd voor de volgende stap. Er liggen vijf ontwerpen voor een iconische uitkijktoren wat tegelijkertijd moet dienen als kunstwerk en verrijking voor de omgeving. Het is nu aan de Tilburgers om hun stem te laten klinken en te bepalen welk ontwerp werkelijkheid gaat worden.

Vanaf 7 tot en met 24 augustus 2017 staan de ontwerpen tentoongesteld in de bibliotheek op het Koningsplein. Iedereen kan daar op zijn gemak de presentaties bekijken en vervolgens stemmen op degene die hen het meest aanspreekt. Na deze periode verhuizen de ontwerpen naar het Proeflokaal van de Abdij Koningshoeven. Tot 30 september 2017 kunnen direct omwonende, grondeigenaren en andere belanghebbende hun stem uitbrengen.

Uiteindelijk worden de stemmen van de Tilburgers gebundeld tot 1 stem als ook de stemmen van de bewoners. De commissie brengt een stem uit, Rijkswaterstaat een stem en dit bij elkaar opgeteld levert begin oktober een winnaar op.

We lichten kort de schetsen toe. Voor de uitgebreide presentaties kan je op de titel van de uitzichttoren klikken.

Spolia

Spolia is het Latijnse woord voor buit of roof. In dit geval slaat het op de gebruikte bouwmaterialen die stammen uit oude culturen en worden hergebruikt voor de uitkijktoren. Specifiek gaan de gedachten uit naar het hergebruiken van de materialen die vrijkomen bij de sloop van de Sacramentskerk. Door de verschillende niveau’s met meerdere balkons is er op elk niveau een ander uitzicht te bewonderen.

De Nieuwe Herdgang

Een modern, kunstig ontwerp die drie richtingen met elkaar verbindt. Het is een verwijzing naar de oorsprong van de stad Tilburg, opgebouwd vanuit driehoekige pleinen waar vroeger herders hun kudde verzamelde. Naast het gebruik van duurzame materialen is het ook een toevoeging voor de omgeving van de automobilist omdat De Nieuwe Herdgang van elk oogpunt een andere vorm aanneemt.

Uitzichttoren Vorstelijk Landschap

Deze stalen constructie wil bouwkunde samen laten komen met de geschiedenis en de diversiteit van Tilburg. Door middel van het implementeren van expositieruimtes krijgt de uitzichttoren een extra functie. De werken die hier tentoon worden gesteld moeten relateren aan de geschiedenis van Tilburg, bijvoorbeeld de opkomt en ondergang van de textielindustrie.

Een lus in het landschap

De constructie van deze uitzichttoren verweeft zich moeiteloos in het landschap. De fiets- en wandelroutes komen samen bij deze lus, wat eerder een looproute is dan een klim in een toren. Door de golvende bouw van de lus beweegt dit ontwerp zich mee met de omgeving en geeft het tegelijkertijd een 360 graden uitzicht over het landschap.

Duizenden Verbindingen

Dit ontwerp gaat uit van de gedachte dat we beter moeten zorgen voor de flora en fauna in het Vorstelijk Landschap en neemt dit direct mee in het finale ontwerp. Niet alleen komt er een statische uitzichttoren waarin vogels en andere beesten kunnen nestelen, er omheen komt een tuin waar de natuur zijn gang kan gaan. Tussen het geraas van de snelwegen door kan men hier rusten, kijken naar de dieren en genieten van de omgeving en de natuur in actie

Bekijk de ontwerpen goed want jouw stem telt net zo zwaar als die van je buren, familie en vrienden. We hopen jullie te zien in de Bibliotheek of het Proeflokaal!

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Kijk voor meer informatie over de ontwerpopdracht op www.cupudo.nl […]

Reageer op dit idee

Meedoen aan de discussie?
Voel je vrij te reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *