De Stijl in Tilburg

Idee: Tine van de Weyer, Veerle Sleegers, Ingrid Luycks en Museum de Pont

Dit jaar bestaat de kunststroming ‘De Stijl’ 100 jaar! In Tilburg wordt dat gevierd met het evenement: Van Mondriaan tot Dutch Design 2017. Het is niet opvallend dat Tilburg hierbij stil staat, want in deze plaats ligt de geschiedenis en het ontstaan van de Stijl. Cupudo zal meewerken aan de identiteit van het event en de soirees op 9 april.

Soirees

De hoofdrolspelers van de Stijl zijn Theo van Doesburg, Anthony Kok en Maurice Manheim, woonachtig in of rond Tilburg. Allemaal mannen met kunst in hun vingers en in hun hoofd. Theo van Doesburg ontwikkelde het idee voor een nieuw tijdschrift, wat later de Stijl zal worden. Anthony Kok hielp hem hierbij en samen hebben ze veel uren denkend en pratend doorgebracht. Het tijdschrift ‘de Stijl’ werd een verbindende factor tussen verschillende gelijkgestemde kunstenaars.

Kok schreef klankgedichten die later ook in het tijdschrift gepubliceerd werden. Ook begon hij met het verzamelen van kunst en het organiseren van bijeenkomsten, de zogenoemde soirees. In samenwerking met Museum de Pont worden deze soirees opnieuw georganiseerd voor inwoners en bezoekers.

Opvoeringen

  • Kurt Schwitters’ Ursonate door componist Jaap Blonk (Nederlandse componist, performer en klankdichter)
  • Poëzievoordrachten/-opdrachten
  • Antony Koks Nachtkroeg door het Jacq Palinckxensemble
  • Composities van Petro (Nelly) van Doesburg die tijdens de soirees opgevoerd werden (o.a. Satie, Wagner, Rieti), uitgevoerd door bijvoorbeeld conservatoriumstudenten
  • Martin Beversluis met eigen productie en partners die de hiphop-doelgroep zal aanspreken (in Hall of Fame)
  • Componist Tom America die het verhaal vertelt van Anthony Kok en Theo van Doesburg door middel van muziek en geluiden.
  • Interview met Hendrik Driessen (directeur Museum de Pont) en kunsthistorica Wies van Moorsel (nicht van Nelly van Doesburg en auteur van de biografie over Nelly van Doesburg ‘De doorsnee is mij niet genoeg’
  • Optredens van Paul van Kemenade

Andere evenementen tijdens De Stijl in Tilburg

Naast de soirees worden er nog meer leuke evenementen georganiseerd, zoals een stadwandeling, lezingen en een Architectuursymposium. Voor alle informatie over De Stijl in Tilburg kan je hier de brochure bekijken.

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] in zijn geboortestad extra aandacht verdiende. Afgelopen 9 april kon men in Tilburg genieten van evenementen en soirees in de vorm van de Stijl, waar CuPuDo met veel plezier aan heeft […]

Reageer op dit idee

Meedoen aan de discussie?
Voel je vrij te reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *