Art Walks Tilburg

Idee: Bas Fontein, Frank Koolen & Saskia van de Wiel

Kunst is een verbindende factor en dat onderstrepen de initiatiefnemers van ‘Art Walks’. Ze gaan zelfs een stapje verder en gebruiken kunst om letterlijk een verbinding te maken tussen de noord-uitgang van het treinstation Tilburg en twee voorname musea: Museum de Pont en het Textielmuseum. Omzeil de hoofdwegen waar de auto’s langs razen, maar loop de routes van Art Walks die je begeleiden door onbekende bochten en verrassende paadjes van de wijk Theresia.

Routes met herkenningspunten

Art Walks gaat drie routes ontwikkelen die je aan de hand nemen door middel van visuele herkenningstekens. Elke route onderscheidt zich van de ander door eigen richtingaanwijzers, die de ene keer groot en aanwezig zijn en de andere keer klein en op een bijzondere plek. Alle zintuigen worden door de routes op scherp gezet, maar elke route licht één zintuig nadrukkelijk uit. Zo creëert elke route zijn eigen identiteit en effect.

Drie routes

Er zijn drie routes die lopen vanaf het station naar de musea, twee daarvan gaan binnenkort van start om gerealiseerd te worden. De snelle route is rechttoe, rechtaan en verheft persoonlijke elementen van buurtbewoners (zoals verhalen) tot kunst. De beeldenroute is de tweede route, waarbij het tegenovergestelde gaande is. De derde route is voor diegene die opzoek is naar avontuur en wil ontdekken wat zich afspeelt in de tussen privédomein en openbare ruimtes.

Samen met wijkbewoners gaan de initiatiefnemers aan de slag om de routes vorm te geven. De verhalen van de bewoners vormen een rode draad door de snelle wijkroute en geven richting aan de paden. De avonturenroute kiest voor het onverwachte, denk hierbij aan verborgen hofjes en steegjes waarvan het soms niet duidelijk is of het privé of openbaar terrein is. De beeldenroute volgt later maar legt de nadruk op 5 bestaande en mogelijke nieuwe kunstwerken, en laten deze opgaan in de openbare ruimte.

Leer de wijk kennen

Maak kennis met de bewoners door te luisteren naar hun verhalen terwijl je de route volgt. Een vlag met het herkenningsteken geeft aan dat iemand wat te vertellen heeft en dat de wandelaar kan luisteren naar een persoonlijke boodschap van een Tilburger. Art Walks verbindt mensen, kunst en stad en past goed in het uitvoeringsplan Uitnodigen, Uitlichten, Uitleggen, wat als doel heeft bezoekers thuis te laten voelen in Tilburg en hen op een natuurlijke manier door de stad wil begeleiden.

0 reacties

Reageer op dit idee

Meedoen aan de discussie?
Voel je vrij te reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *